Az internet világában már nagyon könnyen tudunk a képeinkkel pénzt keresni, anélkül hogy akár profi főállású fotósok lennénk. Rengeteg platformon tudjuk publikálni a képeinket, akár saját blogon, akár instagrammon, akár stock fotó oldalon. Akár profi gép nélkül is bele tudunk vágni, hiszen manapság már mindenki kezében van okostelefon, amivel napi több tíz képet is készítünk, és ha ügyesen fotózunk akkor akár el is tudjuk adni ezeket a képeket. Nézzük milyen lehetőségeink vannak.


Pénzkeresés stock fotózással

Rengeteg oldal foglalkozik stock fotók értékesítésével, ahova mi is fel tudjuk tölteni a képeinket és bevételt szerezhetünk az eladással.

EyeEM 

Az EyeEMben az a nagyszerű hogy molbilra van kihegyezve főképpen, nagyszerű applikációval rendelkezik minden rendszerre, és nagyon egyszerűen fel tudjuk tölteni a képünket pár érintéssel. A feltöltött képeinket alapértelmezetten fel tudjuk tölteni a "piactérre", ahol különböző ügynökségek, cégek vásárolják meg ezeket. Képenként 4$ a minimális bevétel (ha 1 képedet egy adott cég a legolcsóbb csomagban vásárolja meg 4$-t kapsz érte), de akár többet is tudunk keresni, ha egy adott cég a legjobb minőségben és feltételekkel veszi meg a képünket, egy vásárlásért akár 25$-t is kaphatunk.


Hogyan töltsük fel képeinket hogy pénztkeressünk vele

Mindenképp a jó minőségű képeinket töltsük fel, rengeteg taggel kiegészítve (ebbe segít az EyeEM, felajánl számunkra tageket, de ezenkívül érdemes még kiegészíteni továbbiakkal), és megjelölve a készítés helyét. Fontos hogy mindig töltsünk fel képeket, hiszen minél több képünk van fent, annál nagyobb esélye van hogy megtalálják a képeinket, és ha egy kép tetszik a vásárlónak akkor nagyobb esély van rá hogy többet is megvegyen.
A nagyszerű az egészben hogy akár napközben fotózgatva (ebédszünet, utazás stb) rengeteg képet tudunk készíteni, és azonnal feltölteni.

Shutterstock

Profibbak számára készült oldal, bonyolultabb regisztrációval, viszont sokkal jobb kereseti lehetőséggel, be tudunk állítani árat, különböző csomagokat, méreteket. Ha már nem elegendőek az EyeEM által kínált lehetőségek érdemes rá áttérni, főleg ha DSLR géppel rendelkezünk, és nem vagyunk már kezdők. Viszont érdemes mindkét oldalt egyszerre használni, hiszen így duplázzuk az eladási esélyeinket


Pénzkeresés a fotóinkkal az instagrammon

Nem mennék bele a részletekbe, részletes cikkünket az instagrammon történő pénzkeresésről itt olvashatod el:
Annyival egészítve ki hogy az instagrammon érdemes az elérhetőségünket megjeleníteni ha profi felszereléssel rendelkezünk, és már van tapasztalatunk, hiszen így akár felkéréseket is kaphatunk fotózásokra. Ha ilyen terveink vannak mindenképp érdemes a portré, baba és esküvőfotózás témakörét végigjárnunk, ezek manapság a legjobban növekvő és fizető területek. Esküvői fotósként szezonban akár több millió forintot is tudunk keresni (persze ehhez rengeteg tapasztalattal és közel azonos értékű felszereléssel kell rendelkezünk).

Saját fotós oldal létrehozása, social média promótálással

Kezdőként az egyik legjobb lehetőségünk. Az első lépésben úgynevezett "support" oldalakat hozzunk létre, ilyenek a facebook, instagram, pinterest, twitter (bár a fotózás témakörében annyira nem népszerű). Érdemes ezeket az oldalakat összekötnünk IFTT vel. Az IFTT segítségével teljes mérétkben tudjuk automatizálni a sociál média megjelenésünket olyan módon hogy különböző "recepteket" beállítunk, és amint a facebook oldalunkon posztolunk valamit, az megjelenik a többi oldalon is. Érdemes social exchange oldalakkal pumpálnunk a social oldalainkat, ezekről itt olvashatsz: Social Exchange oldalakt követőink növelésére bármely platformon, ezen kívül osszuk meg ismerőseinkkel és különböző fotós csoportokkal az oldalunkat.

Amint rendelkezünk egy kellő követő bázissal érdemes elgondolkodnunk egy domain néven és saját weboldalon (hogyan szerezhetsz ingyen domain nevet: Domain név kupon 3000 Ft értékben), majd első lépésben érdemes valamely ingyenes hoston gondolkodnunk, a fotózáshoz legjobban passzol a Tumblr, hiszen általánosságban fotókra van kihegyezve, rengeteg nagyszerű megjelenés közül választhatunk, teljesen ingyenes, és jól is néz ki. Itt akár hirdetéseket is elhelyezhetünk (AdSense), és érdemes belevágni a munkánk és referenciáink népszerűsítésébe, hiszen kaphatunk megkereséseket ha megfelelően promótáljuk az oldalunkat.